Sign In

Кампања 16 дана активизма против родно заснованог насиља : „Бијела врпца“ – „Мушко НЕ насиљу над женама“ и „Стоп насиљу над женама – Ниједна жртва више!“

Објављено:

Гендер центар – Центар за једнакост и равнопрaвност полова Републике Српске се сваке године, од 2008. године, прикључује глобалној кампањи „16 дана активизма борбе против насиља над женама", која траје од 25. новембра до 10. децембра (Међународног дана људских права), спроводећи кампање подизања свијести јавности о родно заснованом насиљу у Републици Српској под називом „Бијела врпца - Мушко НЕ насиљу над женама" и „Стоп насиљу над женама - Ниједна жртва више".

Родно засновано насиље један је од најраспрострањенијих облика кршења људских права и нарушавања људског достојанства. То је појава са којом се суочавају све државе и која погађа милионе жена и овај проблем је цивилизацијски изазов сваког друштва. Његова специфичност у односу на остале облике насиља је та што се увијек појављује у зони приватности, најинтимнијој сфери живота, у којој би свако требао да се осјећа сигурним. Најфаталнији исход насиља над женама је фемицид- убиство жене од стране партнера, стога овогодишња кампања носи назив "Стоп насиљу над женама - Ниједна жртва више. За сигуран живот сваке жене".

Именовањем представника Гендер центра Републике Српске, као и представника свих министарстава у Координационо тијело за праћење и спровођење Конвенције Савјета Европе за спречавање и сузбијање насиља над женама, укључујући насиље у породици, Влада Републике Српске се обавезала на нулту стопу насиља над женама и пружила пуну подршку активностима које спроводи Гендер центар Републике Српске.

Кампања се проводи на нивоу Републике Српске, на нивоу институција Владе Републике Српске, Народне скупштине Републике Српске, локалних органа власти, субјеката заштите од насиља у породици (полиција, правосуђе, здравствене, социјалне и образовне институције), невладиних организација и медија. 
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.