Sign In

Утврђен Приједлог закона о измјенама и допунама Породичног закона, по хитном поступку

Објављено:

Влада Републике Српске утврдила је,на сједници одржаној данас,у Бањој Луци, Приједлог закона о измјенама и допунама Породичног закона, по хитном поступку, с циљем додатне заштите имовинских права и интереса дјетета.

Министарство правде Српске је као обрађивач овог закона примило више иницијатива удружења грађана чији је примаран циљ дјеловања заштита породице и дјеце за измјенама члана 335. Породичног закона, који се односи на ограничавање располагања имовином када су у питању новчана средства дјетета.

Ове иницијативе су образложене да ова новина у породичном законодавству доводи до низа потешкоћа у примјени код органа старатељства, у банкарском сектору (располагање штедњом), као и код родитеља.

Подсјећамо да заштита имовинских права и интереса дјетета није новина у правном систему Српске. Још 1979. године у Породичном закону тадашње СРБиХ било је предвиђено рјешење да родитељи могу располагати имовином дјетета (покретним стварима веће вриједности и непокретности), само када је то за потребе дјетета, a исто рјешење је преузето и у Породичном закону из 2002. године.

Министарство правде, као обрађивач Породичног закона, односно чланови радне групе који су учествовали у изради овог закона су иницијативу размотрили и препознали као оправдану али не из разлога што "ограничавање располагања имовином када су у питању новчана средства дјетета" није у складу са Уставом Српске, већ из разлога потешкоћа у самој примјени.

Дакле, члан 335. закона је измијењен на начин се у ставу 3. и 4. прописује да се непокретности, права веће вриједности и вредније ствари из имовине малољетника могу отуђити или оптеретити само ради издржавања, лијечења, васпитања или образовања малољетног дјетета и то само ако су исцрпљене све могућности лица која су по закону дужна да издржавају дијете, а да имовином малољетног дјетета родитељи могу располагати само уз претходну сагласност органа старатељства.

Извршене су и друге корекције у сврху унапређења породичноправних односа или су у функцији корекција и усаглашавања постојећих рјешења.

Приједлог закона о измјенама и допунама Породичног закона, по хитном поступку ће, у наредном периоду, бити упућен у и скупштинску процедуру.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.