Sign In

Предложене измјене закона о платама запослених у образовању и културу

Објављено:


Влaдa je утврдилa Приједлог зaкoна o измjeнaмa и дoпунaмa Зaкoнa o плaтaмa запослених у основним  и средњим школама и ђачким домовима у Републици Српској, кao и Приједлог закона о измјени Закона о платама запослених у области културе Републике Српске.
 
Разлог за доношење ових закона је усклађивање платних коефицијената запослених са високом стручном спремом у области образовања и културе Републике Српске, а који имају платни коефицијент нижи од платног коефицијента пете платне групе дефинисаног законом којим се уређују плате запослених у органима управе, с циљем побољшања материјалног положаја ове категорије радника.

Такође, према важећем Закону о платама за запослене у области културе Републике Српске одређена радна мјеста у установама културе нису била предвиђена те је извршена корекција и додати су у одговарајуће платне разреде.

Предложени закони су дио сета мјера за повећање плата запослених у Републици Српској, а све у  складу са Споразумом о динамици усклађивања  платних коефицијената запослених са високом стручном спремом у области образовања и културе Републике Српске, који је потписан 21. августа 2023. године од стране Министарства просвјете и културе Републике Српске, Министарства за научнотехнолошки развој и високо образовање и Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске.

Измјене ових закона представљају још једну од мјера Владе Републике Српске које доприносе привредном расту и повећању плата радника, као и побољшању економско-социјалног положаја запослених у основним и средњим школама и ђачким домовима.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.