Sign In

Ђокић: Не треба дозволити ниједну активност која може угрозити рад и пословање РиТЕ Угљевик

Објављено:

​Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић одржао је данас у Бањалуци састанак са представницима управе матичног предузећа „Електропривреда Републике Српске“, управом РиТЕ „Угљевик“, Синдикалном организацијом РиТЕ „Угљевик“, начелником и предсједником Скупштине општине Угљевик.

На састанку је разговарано о проблемима у пословању предузећа РиТЕ „Угљевик“ и плановима рада рудника и термоелектране током вијека експлоатације.

Kонстатовано je да је најважније обезбједити несметан рад рудника и термоелектране и потребне количинe угља током њеног радног вијека, те да стабилност рада овог предузећа значи и стабилност локалне заједнице и електроенергетског сектора Републике Српске.

Везано за концесију за експлоатацију угља на лежишту „Угљевик Исток 2“, коју је Влада Републике Српске 2013. године додијелила предузећу „Comsar Energy Republika Srpska“, министар је поновио да услови за вршење екплоатације на овом лежишту нису створени, јер концесионар није добио одобрење за експлоатацију.

„Да би могао вршити експлоатацију, концесионар мора да има претходно одобрену пројектну документацију и да има адекватну дозволу за експлоатацију, што у овом тренутку није случај. Непотребно је манипулисати чињеницом да се ради о завршеној активности“, рекао је министар Ђокић додајући да је интерес државе и свих учесника да се дјелује у правцу проналажења адекватних рјешења која ће осигурати стабилан рад предузећа и да је министарство увијек активно учествовало у том процесу,

Министар је нагласио да је стратешки интерес Владе Републике Српске да рудник и термоелектрана у Угљевику наставе да раде и послују у нормалном, стабилном режиму и да у том смислу све стране треба да учине напоре да се одржи погонска спремност рудника и термоелектране све док она има услове и може да ради.

„Имајући у виду да изградња ТЕ Угљевик 3 још није почела, а да је концесионар планирао на том подручју вршити одређену експлоатацију угља, то је изавало забринутост око производње угља у будућности, уколико би се угаљ експлоатисао и служио у комерцијалне сврхе. Разумијем да синдикат подржава само опцију у којој се тај угаљ користи за потребе постојеће електране и будућег трећег блока, а не у комерцијалне сврхе. Ни у једном другом случају не постоји спремност за пружање подршке за неку другу комерцијалну активности концесионара”, рекао је министар Ђокић.

Додао је да ће у нареднок периоду бити извршена детаљна анализа закљученог уговора са компанијом Комсар и да ће се на основу те анализе дјеловати.

„Влада сигурно неће учинити ништа да би кршила тај уговор, али то не може чинити ни друга страна. Обратићемо се Влади да пружи финансијску и сву другу подршку у погледу ревитализације постројења, како би се осигурао несметан рад и погонска спремност у наредном периоду. Имајући у виду да је постојећи рудик и термоелектрана исцрпљен великим обавезама које има, па и обавезама које произилазе из спора са ЕГС-ом, неопходна је солидарна помоћ и подршка Владе и Електропривреде као система да би се осигурала финансијска средства и извршило неопходно инвестиционо улагање у постојећу термоелектрану вриједности око 200 милиона марака”, рекао је министар Ђокић.

Нагласио је да ће у РиТЕ Угљевик у наредном периоду бити одржана посебна тематска сједница, којој ће моћи присуствовати и одборници у СО и представници синдиката.

„Став је да не треба дозволити ништа што може угрозити рад и пословање РиТЕ Угљевик, напротив, треба учинити све да се помогне и подржи нормалан и несметан рад постројења и да се обезбједе финансијска средства за ревитализацију. Захвалан сам представницима Синдиката, који су данас на коректан и разуман начин представили проблем и показали одлучност да штите интересе предузећа. Неће се проводити никакве активности које могу угрозити рад рудника и термоелектране. Данас смо показали да смо једна страна која једнако жели да брине о РиТЕ Угљевик и читавом енергетском систему Републике Српске”, закључио је министар Ђокић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.