Sign In

ЗАВРШЕНА ИЗГРАДЊА И ОБНОВА КУЋА ЗА РАСЕЉЕНА ЛИЦА НА ПОДРУЧЈУ БРОДА

Објављено:

У Броду је данас озваничен завршетак изградње и обнове 15 кућа за расељена лица у оквиру Регионалног програма стамбеног збрињавања, а вриједност радова износи преко 490.000 марака. 

У нову кућу уселиће и трочлана породица Маре Зечевић из села Сијековци, у којем је ове године навршено 30 година од злочина над српским цивилима. Мара је са својом породицом протјерана 1992. године, након чега су живјели у Дервенти и Прњавору. Вратили су се у Брод, али у стару кућу. 

“У старој кући сам живјела у јако лошим условима, боравили смо у једној просторији пуној влаге. Хвала свима што су омогућили да добијем ову донацију. Пресрећна сам, још само да ријешим воду и струју“, рекла је Зечевићева и додала да ће у кући живјети са сином и снахом. 

На подручју Посавине у оквиру овог пројекта урађене су 62 куће и 15 станова, укупне вриједности преко 2.800.000 марака. 

“Овај пројекат који укључује 15 индивидуалних стамбених јединица у вриједности око 500 хиљада марака дио је Регионалног стамбеног програма који се имплементира на простору цијеле Српске, гдје планирамо да изградимо 750 стамбених јединица“, рекао је в. д. директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Давор Чордаш. 

Такође је истакао да му је веома драго што је, као представник Владе Српске, заједно с овом локалном заједницом омогућио да на Међународни дан избјеглица ови људи поново ставе кључ у своја врата. 

У нову кућу ће ући и Смиљка Грозданић, која је рањена у рату и неколико година је провела у избјеглиштву у Србији. У Брод се вратила с мужем 1995. године у рушевину. Сами су почели подизати кућу, али јој је муж преминуо двије године након повратка. Срећна је што је коначно добила условну кућу у којој може провести старост. 

Начелник општине Брод Зоран Видић истакао је да локална заједница настоји да што боље припреми апликације за пројекте који се реализују на простору цијеле Републике Српске. 

“Вјерујем да је Брод један од кандидата и за наредне пројекте. Брод је знатно страдао у протеклом рату и има потребе за интерно расељена лица с подручја општине, али и за расељена лица са цијелог подручја БиХ који су дошли овдје и одлучили се на живот у Броду“, навео је Видић. 

За општину Брод Влада Српске је у овој години припремила 100.000 марака за стамбено збрињавање интерно расељених лица и повратника у ову локалну заједницу.


Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.