Sign In

Министар Букејловић: Поштовати минимум процеса рада за вријеме штрајка у правосуђу

Објављено:

Министар правде у Влади Републике Српске Милош Букејловић изјавио је да је неопходно поштовати рјешење о утврђивању минимума процеса рада за вријеме штрајка у институцијама правосуђа у Српској.

„Наведеним рјешењем утврђен је начин обезбјеђења минимума процеса рада за вријеме штрајка, односно организованог прекида рада у судовима, јавним тужилаштвима, Судској полицији, казнено-поправним установама и Правобранилаштву Републике Српске", рекао је министар Букејловић.

Он је истакао да су због обезбјеђења минимума процеса рада институције правосуђа обавезне обављати послове из своје надлежности који се односе на законом утврђене рокове који не могу бити одложени.

„Минимумом процеса рада обезбјеђује се функционисање институције правосуђа, као и континуирано остваривање потреба грађана и безбједност људи и имовине, а за извршавање утврђеног минимума процеса рада одговорни су и обавезани руководиоци институција правосуђа", додао је министар Букејловић.

Он је нагласио да су предсједници судова и главни јавни тужиоци посебно дужни обезбиједити обављање послова из надлежности судова и тужилаштава чијим нечињењем би трпили штету грађани, односно физичка и правна лица или Република Српска.

„Предсједници судова и главни јавни тужиоци, водиће рачуна да се минимумом процеса рада за вријеме штрајка, грађанима и другима омогући заштита људских права у разумном року, као и да се извршавају сви послови који су таксативно наведени у рјешењу о утврђивању минимума процеса рада", каже министар Букејловић.

Он је навео да заказана рочишта, расправе и претреси не могу бити одгођени због штрајка који је у току, те да се никоме не може одузети право да преда било какав акт правосудној институцији, да добије потребно увјерење или потврду.

„Регистри надлежних регистарских судова морају радити да би се омогућило да привредно пословање настави функционисати, те позивамо физичка и правна лица, којима у правосудним институцијама Републике Српске буде онемогућено да остварују права у поступцима да обавијесте Министарство правде да би биле предузете законом прописане мјере према правосудним институцијама које поступају супротно рјешењу о утврђивању минимума процеса рада", категоричан је министар Букејловић.

Он је позивао грађане, правна лица и остале субјекте да Министарству правде Републике Српске пријаве евентуалне неугодности, као и случајеве у којима буду онемогућени у остваривању права у институцијама правосуђа за вријеме трајања штрајка, како би могле бити предузете мјере ради утврђивања поштовања рјешења о утврђивању минимума процеса рада.

„Намјера овог Министарства није да онемогућава штрајк, већ искључиво да омогући да се физичким и правним лицима пружи заштита у остваривању неопходног минимума њихових права пред институцијама правосуђа за вријеме трајања штрајка", закључио је министар Букејловић.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.