Sign In

Министарство ће заштитити свако дијете

Објављено:

​„Министарство просвјете и културе ће стати иза сваког дјетета у Републици Српској, без обзира на етничку припадност, јер свако дијете има право на једнако образовање и здраво дјетињство", рекла је министар просвјете и  културе мр Наталија Тривић након састанка са представницима општине Сребреница и руководством Прве основне школе.

Она је истакла да дјеца у школи треба да стичу знања а не да буду предмет злоупотреба.

„Апелујем на све у локалној заједници да тражимо најбоља рјешења, да направимо амбијент да дјеца имају несметану наставу и да се баве својим ученичким задацима", рекла је Тривићева.

Она је позвала и представнике медија  да буду објективни и да не дижу тензије јер то није у интересу дјеце.

Министар Наталија Тривић је потврдила да је формиран Савјет родитеља Прве основне школе а због боље комуникације договорено је да се за сваки разред бира по један родитељ српских и један родитељ бошњачких ученика.

„Поред обиљежавања школске славе Светог Саве, која се обиљежава у свим школама у Републици Српској, биће одређен и један датум као Дан ученичких постигнућа у Првој основној школи" појаснила je Tривићeвa.

Истaклa je дa школа проводи бројне активности с циљем превенције вршњачког насиља како на часовима одјељенске заједнице, тако и путем радионица са педагозима и психолозима.

Начелник општине Сребреница Младен Грујичић осврнуо се на медијске написе који су у посљедњем периоду били узнемирујући, а који су далеко од стварних настојања да се у општини Сребреница унаприједе добри међуљудски односи и суживот.

„Школа не смије да се политизује, поготово питања која се односе на дјецу. Дискриминација није дозвољена, као ни вршњачко насиље а важна питања морају бити ријешена у надлежним институцијама, никако путем медија", поручио је Грујичић.

Он је подсјетио да је локална заједница,како би убрзала рјешавање актуелних питања, формирала комисију која је већ донијела важне закључке.

Предсједник Савјета родитеља Прве основне школе Мирнес Захировић изразио је задовољство због разумијевања за захтјеве које је Савјет упутио Министарству.

„Удовољено је нашем захтјеву у вези са формирањем Савјета родитеља, договорено је да  Школски одбор чини још један члан из бошњачког народа а усаглашено је да се одреди датум за обиљежавње дана школе, поред 27. јануара, када се обиљежава Свети Сава", рекао је Захировић.

Поред представника Министарства, састанку су присуствовали начелник општине Сребреница Младен Грујичић, предсједник Скупштине општине Сребреница Недиб Смајић, вршилац дужности директора Прве основне школе Драги Јовановић, помоћник директора Амела Хаџић, предсједник Савјета родитеља Мирнес Захировић те директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић. Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.