Sign In

Министар Жељка Стојичић присуствовала парастосу у Шарговцу

Објављено:

Министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић  присуствовала је парастосу за 52 ученика и обиљежавању 82 године од њиховог страдања у Основној школи „Ђура Јакшић" у бањалучком насељу Шарговац. 

Рекла је да је 7. фебруар тужан и болан дан јер се сјећамо дјеце која су страдала у Шарговцу и нагласила је да се ово и свако друго страдање дјеце мора сачувати од заборава до краја свијета и вијека. 

 „Кажу да је историја учитељица живота али нажалост историја се понавља. Како нам је јануар био слављенички мјесец јер смо славили Републику Српску, просвјетитељство и Светог Саву - фебруар је почео са сјећањем на невино страдале у ратовима", рекла је министар Жељка Стојичић. 

Она је рекла да су дјеца страдала и у Другом свјетском рату и у претходном рату на нашим просторима у Дракулићу, Шарговцу, у Мркоњић Граду и у другим мјестима и нагласила је да и данас дјеца страдају у неким ратовима у свијету. 

„Желим прије свега да кажем да сјећање мора да живи вјечно и да никада не смијемо дозволити да се заборави страдање 52 дјеце у Шарговцу", поручила је министар Жељка Стојичић.

 Директор Основне школе "Ђура Јакшић" у Шарговцу Дарко Томић рекао је да се сваке године у овој школи обиљежава сјећање на мучко страдање 52 ученика шарговачке школе 7. фебруара 1942. године и напоменуо да овај догађај треба да буде опомена свима и данас, у 21. вијеку. 

"Нажалост, злочини се понављају. Морамо бити спремни да учинимо све да се овакав и сличан злочин никада не деси", истакао је Томић.

Међу убијенима на звјерски начин 7. фебруара 1942. године у покољу Срба у бањалучким насељима Мотике, Шарговац, Дракулић и у руднику Раковац, без испаљеног метка, била су и 52 ученика шарговачке Основне школе.                
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.