Sign In

Чувати српски језик, ћирилицу и сјећање на Вука Караџића

Објављено:

​Помоћник министра за предшколско и основно васпитање и образовање Наташа Цвијановић присуствовала је данашњој свечаности и изложби ликовних радова уприличеној у Основној школи „Свети Сава" Брод поводом 160 година од смрти Вука Стефановића Караџића.

Истакнувши значај Вука Караџића као реформатора српског језика и писма и аутора првог рјечника српског језика те његовог цјелокупног научног и књижевног рада, она је нагласила да је неопходно чувати сјећање на његов рад и резултате, а нарочито код основношколске дјеце.

С тим циљем, како је појаснила помоћник Наташа Цвијановић, током ове радне седмице у школама широм Републике Српске биће организоване различите активности посвећене сјећању на Вука Стефановића Караџића, али и истицању значаја чувања српског језика и ћириличног писма.

"Циљ нам је да различитим активностима, мимо наставног процеса, укажемо на важност поштовања лика и дјела Вука Караџића", рекла је помоћник министра Натша Цвијановић, те подсјетила да је Народна скупштина Републике Српске усвојила Закон о очувању српског језика и ћириличког писма којим је јасно дефинисано да су они нематеријално добро од општег интереса за Републику.

Директор Основне школе "Свети Сава" Ружица Маслић рекла је да ће низом културно-умјентичких изложби, приредби и других активности посебно бити скренута пажњу на значај Вука Караџића за цио српски род.

"Српски језик је ћирилица, а она је дјело Вука Караџића и сама та чињеница довољно говори о његовом значају", рекла је Маслићева.

Ученица Анастасија Вујић пренијела је узбуђење свих ученика школе због седмице посвећене Вуку Стефановићу Караџићу, изложбе ликовних радова у школској библиотеци али и цијелом програму обиљежавања који су брижљиво припремили ученици и наставници ове основне школе у Броду. 
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.