Sign In

Запошљавање лица са инвалидитетом да постане пракса

Објављено:

​Запошљавање лица са инвалидитетом, а посебно са Дауновим синдромом не би требало да остану појединачни случајеви него би требало да постане пракса, а Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске биће на располагању привредним друштвима и установама које то ураде, изјавио је данас на Јахорини ресорни министар Данијел Егић.
Егић је изразио захвалност ангажману и напорима које улаже Олимпијски центар Јахорина за запошљавање лица са инвалидитетом, поготово када је ријеч о људима са Дауновим синдромом.

"Надам се да ће и остале установе и привредна друштва да подрже ову акцију и прикључе се да би на што више мјеста људи са инвалидитетом генерално, а поготово лица са Дауновим синдромом, могли да нађу запослење", рекао је Егић новинарима на манифестацији поводом обиљежавања Свјетског дана лица са Дауновим синдромом.

Он је нагласио да привредна друштва и установе које запосле неко лице са инвалидитетом могу да остваре одређене бенефите, одређен поврат пореза при запошљавању ових лица, као и одређене новчане доприносе за прилагођавање радног мјеста за рад оваквих лица.

"Значајно је истаћи да на тржишту рада лица са инвалидитетом се запошљавају они који имају више од 40 осто инвалидности, они који имају 70 одсто тјелесних оштећења, као и лица са благим и умјереним интелектуалним тешкоћама", рекао је Егић.

Он је указао да посебан вид заштитних радионица, односно, један облик правног лица, омогућава да се запошљавају лица са мало тежим инвалидитетима.

"Ово је начин како да запослимо ова лица, а у свему томе Министарство рада и борачко-инвалидске заштите ту је да помогне са измјенама и допунама законских прописа како би ово омогућили", додао је Егић.

На Јахорини је одржана манифестација поводом обиљежавања Свјетског дана лица са Дауновим синдромом на којој је представљен програм социјалне рехабилитације, осамостаљивања и радног оспособљавања лица са Дауновим синдромом и њихово прво социјално интегрисање у друштво. Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.