Sign In

Одржано Савјетовањe у области шумарства: Шуме важан природни и привредни ресурс Српске

Објављено:

Један од најважнијих природних и привредних ресурса Републике Српске су шуме које чине 50 одсто њене територије и није случајно што је питање имовине и земљишта Српске у посљедње вријеме једно од главних питања када је ријеч о политичком дјеловању из Сарајева, истакнуто је данас у Бањалуци на савјетовању поводом Свјетског дана шума.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске др Жељко Будимир упозорио је да политичко Сарајево у заједничком дјеловању са страним фактором покушава да овај ресурс узме из Републике Српске.

Осим институционалне заштите овог ресурса са политичко-правног аспекта, министар Будимир је навео да је у очувању шума важно и адекватно образовање кадра из области шумарства.

- Значајна је улога бањалучког Шумарског факултета који 30 година успјешно образује кадар и који је дао велики допринос да овај привредни потенцијал Републике Српске буде правилно и добро искориштен - рекао је Будимир.

Помоћник министра за шумарство и ловство Републике Српске Горан Зубић истакао је да је улога сваког појединца у друштвеној заједници важна у смислу очувања и унапређења шума.

-Шуме су значајне као ресурс, али нажалост, више о њима говоримо у смислу економске, привредне користи, приходима и производњи сировине занемарујући важну еколошку и социјалну функцију шума која се, за разлику од прве, односи на све грађане - истакао је Зубић.

Да шуме нису важне само са аспекта њиховог искориштавања у привредном смислу, већ и са еколошког аспекта, сагласан је и вршилац дужности директора предузећа "Шуме Републике Српске" Славен Гојковић.

-У овој години је планирано да буде уложено 14 милиона КМ у заштиту шума посредством чуварске службе и заштиту од пожара и осталих фактора који би могли да угрозе шумски потенцијал. Из године у годину имамо мање забиљежених штета у шумама - рекао је Гојковић.

Декан Шумарског факултета Универзитета у Бањој Луци Маријана Каповић Соломун поновила је да је важно очување шума, не само са научног, већ и са политичког аспекта, јер је ријеч о важном ресурсу које мора остати у власништву Српске.

Савјетовање поводом Свјетског дана шума организовали су Шумарски факултет и предузеће "Шуме Републике Српске" у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде и Министарством за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске. 
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.