Sign In

ЗА БОЉЕ УСЛОВЕ ЖИВОТА У ВРХОВИМА 50 000 МАРАКА

Објављено:

​Директор Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Давор Чордаш с градоначелником Дервенте Милорадом Симићем потписао је уговор о суфинансирању пројекта инфраструктуре на подручју града Дервента у вриједности од 50.000 КМ. 

Предмет овог уговора је суфинансирање и реализација  пројекта „Асфалитрање пута у Доњој Лупљаници“ који се веже с повратничком МЗ Врхови. 

Чордаш је истакао да је ово још један од пројеката који побољшавају инфраструктуру у повратничким насељима. 

„Дервента је град у који је Влада Републике Српске значајно инвестирала и помогла повратак. Веома је важно благовремено реаговање локалне заједнице на јавне позиве за овај вид подршке, а с Дервентом и градоначелником увијек смо имали добру сурадњу”, истакао је Чордаш. 

Чордаш је, такође, напоменуо да Секретаријат кроз јавни позив који расписује почетком сваке године финансира и обнову вјерских објеката и друштвених домова, помаже рад удружења и додјељује финансијску помоћ, а све у циљу обезбјеђења услова за одрживост повратка у пријератна мјеста становања. То подразумијева побољшање квалитете живота, унапређење и јачање пољопривредне производње, занатске дјелатности и запошљавања и самозапошљавања на подручју Републике Српске, али и Федерације БиХ. 

Градоначелник је објаснио да је до сада изграђено 2.725 метара асфалта и да је преостало да буде асфалтирано још 750 метара. 

„У реализацију овог пројекта до сада је уложено 308.000 марака, од чега је учешће локалне заједнице било 154.000 КМ, а преостали износ је стигао с других нивоа власти. Овај пројекат нисмо заборавили ни у Буџету за 2024. годину издвојивши 30.000 КМ како би живот повратницима у Врховима био што лакши“, рекао је Симић, те додао да је Дервента једна од локалних заједница која с пуно пажње приступа повратку расељених. 

„Све што смо обновили, изградили, све је то мање важно од нивоа толеранције који се у Дервенти примио и мислим да је то поента. Ако говоримо о успјеху Дервенте на првом мјесту је толеранција и нормално и разумно понашање”, навео је градоначелник.


Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.