Sign In

ПРЕДСТАВНИЦИ СЕКРЕТАРИЈАТА ОБИШЛИ САЈАМ ЗАВИЧАЈА У НОВОМ САДУ

Објављено:

​Представници Републичког секретаријата за расељена лица и миграције у Новом Саду су присуствовали петом по реду Сајму завичаја који је отворио потпредсједник Владе Републике Србије и министар одбране Милош Вучевић. 

Ова манифестација, коју организују Фонд за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону и Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Владе АПВ окупља појединце, завичајна удружења и институције из области привреде, туризма и културе који су имали прилику да презентују свој рад и активности. 

Министар Вучевић је приликом отварања ове манифестације рекао да идентитетска питања као што су култура и заједништво не могу да буду спутани административним мјерама и баријерама и да државне границе не могу српском народу да забране да говори истим језиком, има исту културу, вјеру и традицију. 

Отварању је присуствовао и замјеник градоначелника Новог Сада Игор Црнобарац који је рекао да није случајно што је Нови Сад изабран као мјесто одржавања ове манифестације. 

„Наша српска Атина постала је нови дом за многе који су остали без свог огњишта услед ратних дешавања, а ја сам сигуран да се сви они данас у Новом Саду осећају као свој на своме. Српска Атина је одувек препозната као отворен град, увек спреман да пригрли сваког госта и новог становника и синоним је за мултинационалну и мултиетничку средину“, истакао је Црнобарац те се захвалио организаторима који из године у годину оснажују ову манифестацију новим садржајима и новим излагачима. 

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић  је истакао да је Сајам завичаја мјесто окупљања Срба из региона те да су на њему присутни излагачи, завичајна удружења, културно-умјетничка друштва и институције из цијеле Србије, Републике Српске, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Косова и Метохије, Сјеверне Македоније, Хрватске, Мађарске и Румуније на преко 160 штандова. 

Након церемоније званичног отварања обратио се и директор Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону Александар Ђедовац који се, између осталог, захвалио и Републичком секретаријату за расељена лица и миграције с којим овај фонд уназад неколико година има потписан споразум о сарадњи и више успјешно завршених пројеката. Након званичних обраћања уприличен је обилазак штандова и културно-умјетнички програм. 

Циљ овог сајма је да ојача заједнички рад институција, организација, завичајних и сродних удружења из Србије и региона, али и да промовише привредни, културни и туристички потенцијал Срба широм свијета који одлучно чувају традицију од заборава.


Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.