Sign In

Представљен напредак пројекта Социјална карта Републике Српске

Објављено:


Регистар социјалне карте који је у припреми представља алат за институције ради праведнијег дозначавања одређених давања и ефикасније реализације права, оцијенио је министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић након што су у Административном центру Владе Републике Српске данас представљене досадашње активности и напредак реализације пројекта Социјална карта Републике Српске. 

Министар Шеранић је нагласио да је ријеч о интерресорном и мултидисциплинарном пројекту, а да се даље активности односе и на информационо-комуникационе технологије, али и правни сегмент.

"Оно на чему сада прве активности базирамо је закон о јединственој исплати готовинских накнада Републике Српске који подразумијева исплате из јединица локалне самоуправе и буџета Републке Српске да бисмо сва та права која се остварују интегрисали у један интероперабилни систем и пратили реализацију тих права", рекао је министар Шеранић.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да ће социјална карта омогућити транспарентан и једнако доступан приступ давањима за све грађане, те да више неће бити могуће добити помоћ по истом основу са више адреса.

"Моја жеља је била да се по матичном броју, који ће бити главни претраживач, добије податак да ли је одређени корисник већ повукао неко право", рекао је премијер Вишковић.

Презентацију је припремила Агенција за информационо-комуникационе технологије Републике Српске. 

Директор Агенције Дражен Вишњић рекао је да је завршена припремна фаза овог пројекта и да слиједи прва фаза која подразумијева израду регистра и неопходне легислативе.

"Урађено је неколико докумената, комплетна пројектна документација, анализа потребног буџета, анализа недостатака ИТ система крајњих корисника. Имамо више од 400 институција у којима грађани остварују нека од више од 90 права у вези са 15 закона", навео је Вишњић, додајући да је урађена ревизија свих права, закона, институција, те електронских евиденција.

"Представили смо базу социјалне карте, а то је скуп свих података из институција. Регистар тек треба да се прави", истакао је Вишњић.

Он је рекао да је циљ успостављање јединствене и централизоване електронске евиденције о социјално-економском статусу корисника права из области социјалне, борачко-инвалидске и заштите дјеце и породице.

Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.