Sign In

Министар Шеранић угостио делегацију из Бјелорусије

Објављено:

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић са сарадницима, Андрејом Суботић Поповић, руководиоцем Одсјека за трансплантацију и биомедицину и Љубомирем Сладојевићем, шефом кабинета, угостио је данас у свом кабинету делегацију предвођену амбасадором Бјелорусије за БиХ са сједиштем у Будимпешти Њ.Е. Владимиром Улаховичем (Uladzimir Ulakhovich) која је у посјети Бањалуци поводом потписивања Меморандума између Универзитетског клиничког центра Републике Српске и Минског научно-практичног центра хирургије, трансплантологије и хематологије. 

Овај меморандум, којим се дефинише сарадња у области хирургије, трансплантологије, хематологије и интензивне медицине, данас ће потписати Владо Ђајић, директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске и Олег Румо (Oleg Rummo) директор  Минског научно-практичног центра хирургије, трансплантологије и хематологије кроз имплементацију заједничких истраживања, обуку висококвалификованих професионалаца, те повећање нивоа стручности и препорука за лијечење и дијагностику пацијената.

Подсјећамо, недавно је министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић потписао у Минску, Бјелорусији, Меморандум о сарадњи у области трансплантације са представницима Комитета за здравље у Минску, а којим се успоставља институционална сарадња у овој области између Републике Српске и Републике Бјелорусије.

Меморандум је потписан у присуству предсједника Републике Српске Милорада Додика током посјете делегације Републике Српске државној институцији "Мински научни практични центар за хирургију, трансплантацију и хематологију" у Минску, а у оквиру шире посјете Бјелорусији.

Министар Шеранић је прецизирао да се меморандум потписан у Минску односи на сарадњу у области кадаверичне трансплантације пацијената из Републике Српске, те да ће подићи на виши ниво сарадњу када је ријеч о трансплантацији органа и омогућити едукацију здравствених радника из Републике Српске. Пацијенти из Републике Српске, на приједлог здравствених установа, већ обављају трансплантације бубрега у овом бјелоруском центру, уз подршку Фонда здравственог осигурања Републике Српске за одрасле пацијенте, те Фонда солидарности за лијечење и дијагностику обољења, стања и повреда дјеце у иностранству за пацијенте у дјечијем узрасту. 

Данашњем састанку у Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске присуствовали су и почасни конзул Бјелорусије у БиХ Недељко Елек са сарадницима, Дејан Кустурић, директор Фонда здравственог осигурања Републике Српске са сарадницима, те Јасминка Вучковић, директор Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству.

Делегација Бјелорусије у оквиру данашње посјете Универзитетском клиничком центру Републике Српске имаће прилику да се упозна са капацитетима ове здравствене установе и упозна са радом Клинике интензивне медицине за нехируршке гране и Клинике за кардиохирургију. 

Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.