Sign In

Обиљежен "Љубичасти дан", важна подршка институција обољелима од епилепсије

Објављено:

Миистар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић придружио се данас у Парку Петар Кочић у Бањалуци члановима Удружења  обољелих од епилепсије Републике Српске у обиљежавању "Љубичастог дана" - Свјетског дана пружања подршке обољелим од епилепсије.

Како је поручио, институције Републике Срске наставиће да подржавају и помажу обољеле од епилепсије, како би им било омогућено да буду равноправни чланови друштва. Министар Шеранић сматра да је сегмент здравства задовољио у вези са самим лијечењем пацијената обољелих од епилепсије.

"Наравно, нове терапије долазе сваким даном и сходно одлукама и процјенама Фонда здравственог осигурања и надлежних љекара, ресорно министарство уводи такву могућност", рекао је министар Шеранић.

Он сматра да треба бити више освијештености када је ријеч о потребама обољелих од епилепсије.

"То говорим са аспекта кориштења услуга вртића и бојазни које поједине предшколске установе имају, како да се суоче са дјететом које има епилепсију. Такве проблеме имамо и када је ријеч о радном статусу обољелих. То је оно чиме ћемо се као институције у наредном периоду бавити заједно са Удружењем", навео је министар Шеранић.

Предсједник Удружења обољелих од епилепсије Републике Српске Јелена Борић рекла је да је удружење током пет година постојања добијало подршку бројних појединаца и институција, те додала да у Републици Српској има око 6.000 обољелих од епилепсије.

"Чланови породица су суочени са бројним проблемима, од школовања, запослења до прихватања у друштву", рекла је Борићева и додала да су лијекови доступни обољелим лицима и да је проблема било једино у вријеме пандемије вируса корона.

Обиљежавању "Љубичастог дана" - Свјетског дана пружања подршке обољелим од епилепсије присуствовали и министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Бојан Випотник, министар породице, омладине и спорта Селма Чабрић, као и представници других институција Републике Српске. 

Свјетски дан подршке обољелима од епилепсије познат је и као "Љубичасти дан". Ова боја асоцира на боју лаванде и повезана је са осјећајем усамљености, који се учестало јавља као посљедица друштвене стигматизације и изолације особа са епилепсијом. 
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.